ראשי » חדשות דיאטה, מה יש לקרוא, תזונה

מה משמין יותר יותר חלבון או פחות חלבון?

8 בינואר 2012 | | אין תגובות | מאת
תגים:

חלבוןבמחקר נבדקה ההשפעה שיש לצריכת חלבונים בתפריט התזונה על הרכב הגוף, עליה במשקל וההוצאה האנרגטית.

על מנת לבדוק את השפעת מרכיב החלבונים בתפריט, נבדקו תפריטי תזונה בעלי תכולת חלבונים משתנה: תפריט דל חלבון, תפריט בעל תכולת חלבון נורמלית ותפריט עתיר חלבונים.

המחקר

במחקר השתתפו 25 נבדקים, נשים וגברים בגילאי 18-35, BMI בין 19 ל-30.

המחקר בוצע בתנאי מעבדה והנבדקים שהו במתחם הבדיקה 10-12 שבועות.

בתחילת המחקר בדקו החוקרים את צריכת האנרגיה של הנבדקים באמצעות בדיקות צריכת האנרגיה ותפריט דיאטה שמטרתו הייתה לספק את צרכי האנרגיה במצב של משקל מאוזן (בלי ירידה או עליה במשקל).

לאחר מכן, חולקו הנבדקים באופן אקראי לקבוצות שונות שקיבלו תפריטי תזונה בעלי תכולת חלבונים משתנה:

1) קבוצת תפריט דל בחלבון 6% חלבון ( יחס אבות המזון בתפריט: 52% שומן, 6% חלבון, 42% פחמימות).

2) קבוצת תפריט תכולת חלבון נורמלית 15% חלבון ( יחס אבות המזון בתפריט: 44% שומן, 15% חלבון, 41% פחמימות).

3) קבוצת תפריט עשיר בחלבון, 26% חלבון ( יחס אבות המזון בתפריט: 33% שומן, 26% חלבון, 41% פחמימות).

מלבד צוות המטבח, אף אחד מהחוקרים לא ידע לאיזה מהתפריטים שובצו הנבדקים השונים.

במשך כ-8 שבועות מתוך 10-12 שבועות המחקר, הנבדקים בכל הקבוצות ניזונו מתפריט שתכולת האנרגיה (קלוריות) בו, הייתה גבוהה בכ-40% (כ-1000 קלוריות יותר) מהתפריט ההתחלתי של משקל מאוזן. זאת אומרת, שהם אכלו בכדי לעלות במשקל.

החוקרים בדקו נתונים כמו: הרכב הגוף, צריכת אנרגיה במנוחה וסה"כ צריכת האנרגיה היומית.

ממצאי המחקר

כל הנבדקים בכל הקבוצות הראו עלייה במשקל.

ממצאי המחקר מראים כי הנבדקים שניזונו מתפריט דל, הראו את העלייה הקטנה ביותר במשקל הגוף ביחס לתפריטים בעלי תכולת החלבון הגבוהה יותר.

נצפתה עלייה זהה במסת השומן בכל קבוצות הנבדקים.

מסת הגוף הרזה (שרירים) ירדה במקצת בתפריט דל חלבון.

מסת הגוף הרזה עלתה בנבדקים שצרכו תפריט עם תכולת חלבון נורמלית ותפריט עשיר בחלבון. ככל שצריכת החלבון הייתה גבוהה יותר, כך גם העלייה במסת הגוף הרזה הייתה גבוהה יותר.

צריכת האנרגיה במצב מנוחה לא השתנתה בנבדקים שצרכו תפריט דל חלבון.

צריכת האנרגיה במצב מנוחה עלתה באופן ניכר בקרב הנבדקים שצרכו תפריט חלבון נורמלי ותפריט עשיר בחלבון.

 

מסקנות החוקרים הם:

מסקנות המחקר הן כי רק כמות הקלוריות היא זו שקובעת את העליה במסת השומן בגוף.

צריכת תפריט עשיר בחלבון (וגם בכמות נורמלית של חלבון) מגבירה את ההוצאה האנרגתית ואת מסת השרירים בגוף.

בסרטון המצורף אומר החוקר ג'ורג' בריי (George A. Bray) כי אחת מהמסקנות החשובות היא כי קלוריות לא יכולות "לפצות" על מחסור בחלבון. תפריט דיאטה דלת חלבון עשוי לגרום לירידה במסת הגוף הרזה, גם כאשר קיים עודף קלורי.

בנוסף, מעלה החוקר את השאלה מה יקרה אם יבוצע תהליך הפוך של גרעון קלורי בתפריט משתנה של צריכת חלבון?

לדעתו של החוקר לא יהיה הבדל במסת השומן שתרד, משום שלדעתו העלייה במסת השומן היא פונקציה של כמות הקלוריות ולא של מרכיב החלבון בתפריט.

החוקר ג'ורג' בריין בסרטון על המחקר

 

מקורות:

 

http://jama.ama-assn.org/content/307/1/47.full

Picture by Tambako the Jaguar

הוספת תגובה

הוסף את תגובתך למטה או שלח טראקבק מאתרך. תוכל גם להרשם לעדכון על התגובות באמצעות RSS.