מה משמין יותר יותר חלבון או פחות חלבון?

חלבון

חלבוןבמחקר נבדקה ההשפעה שיש לצריכת חלבונים בתפריט התזונה על הרכב הגוף, עליה במשקל וההוצאה האנרגטית.

על מנת לבדוק את השפעת מרכיב החלבונים בתפריט, נבדקו תפריטי תזונה בעלי תכולת חלבונים משתנה: תפריט דל חלבון, תפריט בעל תכולת חלבון נורמלית ותפריט עתיר חלבונים.

[adsenseyu4]

המחקר

במחקר השתתפו 25 נבדקים, נשים וגברים בגילאי 18-35, BMI בין 19 ל-30.

המחקר בוצע בתנאי מעבדה והנבדקים שהו במתחם הבדיקה 10-12 שבועות.

בתחילת המחקר בדקו החוקרים את צריכת האנרגיה של הנבדקים באמצעות בדיקות צריכת האנרגיה ותפריט דיאטה שמטרתו הייתה לספק את צרכי האנרגיה במצב של משקל מאוזן (בלי ירידה או עליה במשקל).

לאחר מכן, חולקו הנבדקים באופן אקראי לקבוצות שונות שקיבלו תפריטי תזונה בעלי תכולת חלבונים משתנה:

1) קבוצת תפריט דל בחלבון 6% חלבון ( יחס אבות המזון בתפריט: 52% שומן, 6% חלבון, 42% פחמימות).

2) קבוצת תפריט תכולת חלבון נורמלית 15% חלבון ( יחס אבות המזון בתפריט: 44% שומן, 15% חלבון, 41% פחמימות).

3) קבוצת תפריט עשיר בחלבון, 26% חלבון ( יחס אבות המזון בתפריט: 33% שומן, 26% חלבון, 41% פחמימות).

מלבד צוות המטבח, אף אחד מהחוקרים לא ידע לאיזה מהתפריטים שובצו הנבדקים השונים.

במשך כ-8 שבועות מתוך 10-12 שבועות המחקר, הנבדקים בכל הקבוצות ניזונו מתפריט שתכולת האנרגיה (קלוריות) בו, הייתה גבוהה בכ-40% (כ-1000 קלוריות יותר) מהתפריט ההתחלתי של משקל מאוזן. זאת אומרת, שהם אכלו בכדי לעלות במשקל.

החוקרים בדקו נתונים כמו: הרכב הגוף, צריכת אנרגיה במנוחה וסה"כ צריכת האנרגיה היומית.

ממצאי המחקר

כל הנבדקים בכל הקבוצות הראו עלייה במשקל.

ממצאי המחקר מראים כי הנבדקים שניזונו מתפריט דל, הראו את העלייה הקטנה ביותר במשקל הגוף ביחס לתפריטים בעלי תכולת החלבון הגבוהה יותר.

נצפתה עלייה זהה במסת השומן בכל קבוצות הנבדקים.

מסת הגוף הרזה (שרירים) ירדה במקצת בתפריט דל חלבון.

מסת הגוף הרזה עלתה בנבדקים שצרכו תפריט עם תכולת חלבון נורמלית ותפריט עשיר בחלבון. ככל שצריכת החלבון הייתה גבוהה יותר, כך גם העלייה במסת הגוף הרזה הייתה גבוהה יותר.

צריכת האנרגיה במצב מנוחה לא השתנתה בנבדקים שצרכו תפריט דל חלבון.

צריכת האנרגיה במצב מנוחה עלתה באופן ניכר בקרב הנבדקים שצרכו תפריט חלבון נורמלי ותפריט עשיר בחלבון.

 

מסקנות החוקרים הם:

מסקנות המחקר הן כי רק כמות הקלוריות היא זו שקובעת את העליה במסת השומן בגוף.

צריכת תפריט עשיר בחלבון (וגם בכמות נורמלית של חלבון) מגבירה את ההוצאה האנרגתית ואת מסת השרירים בגוף.

בסרטון המצורף אומר החוקר ג'ורג' בריי (George A. Bray) כי אחת מהמסקנות החשובות היא כי קלוריות לא יכולות "לפצות" על מחסור בחלבון. תפריט דיאטה דלת חלבון עשוי לגרום לירידה במסת הגוף הרזה, גם כאשר קיים עודף קלורי.

בנוסף, מעלה החוקר את השאלה מה יקרה אם יבוצע תהליך הפוך של גרעון קלורי בתפריט משתנה של צריכת חלבון?

לדעתו של החוקר לא יהיה הבדל במסת השומן שתרד, משום שלדעתו העלייה במסת השומן היא פונקציה של כמות הקלוריות ולא של מרכיב החלבון בתפריט.

החוקר ג'ורג' בריין בסרטון על המחקר

 

מקורות:

 

http://jama.ama-assn.org/content/307/1/47.full

Picture by Tambako the Jaguar

[adsenseyu5]

About יורם בן אבו 62 Articles
שמי יורם בן אבו ואני חסיד נלהב של שיפור הכושר, הבריאות והמראה. אני מסייע לאנשים לסגל לעצמם דרך חדשה. דרך חיים של בריאות וכושר, דרך של חיים יפים יותר. אני מדריך אנשים רגילים להשיג תוצאות בלתי רגילות. בהכשרתי אני בוגר בית הספר למאמנים ע"ש וינגייט. אני בוגר מדעי החיים באוניברסיטת בן גוריון ולפיכך אני בעל בסיס מוצק של ידע בתחומי הפיזיולוגיה והתזונה. הלהט לעולם הכושר והבריאות מזין את סקרנותי ואני מקפיד להתעדכן בחידושים מעולם הכושר הבריאות והתזונה. אני מקפיד שמקורות הידע שלי יהיו מקורות מוסמכים ומדעיים. המקצועיות את תחילת דרכי המקצועית התחלתי כמדריך אימון גופני בצה"ל. בנוסף עבדתי כמנהל מקצועי, יועץ כושר, ומאמן כושר אישי ברשתות חדרי הכושר המובילות בארץ. כיום אני מקים אתרי תוכן בנושאי בריאות וכושר מתוך כוונה לספק מידע מועיל ומהימן בנושאי בריאות וכושר.

Be the first to comment

Leave a Reply

כתובת האימייל שלך לא תפורסם


*